Romanian
Fractal
Art
Gallery
About Exhibits Prices Slideshow
Language:

    Gallery:    
November 19-21, 2005, International Congress of Philosophy, U.C.P., Braga
- PHILOSOPHICAL AZULEJO, 33 artworks

FILOSOFIA SI UMANISMUL DE LA SUCEAVA,
LA CONGRESUL INTERNATIONAL DE FILOSOFIE DE LA BRAGA
Nordlitera
Joi, Noiembrie 24 @ 16:32:23 EET


La lucrarile Congresului au participat (si īn calitate de conducatori de sectiuni) 6 universitari de la "Stefan cel Mare": Viorel Guliciuc, Emilia Guliciuc, Sorin-Tudor Maxim, Dan Ioan Dascalu, Bogdan Popoveniuc, Elena Maxim. Īn prima zi a manifestarilor, ViGuera a prezentat o expozitie de arta fractala.

Īnvatamāntul filosofic si umanist de la Suceava ofera dovezi certe valoare, fiind din ce īn ce mai prezent la manifestari stiintifice nationale si internationale, cu rezultate apreciate ca fiind cu totul deosebite. Īn urma cu aproximativ o luna, prof. univ. dr. Viorel Guliciuc devenea membru al comitetului de conducere a Asociatiei Romāne de Studii Semiotice (īnfiintata la Universitatea din Bacau si prin aportul substantial al universitarilor suceveni - ni s-a specificat). De asemenea, cu putine zile īn urma, gratie initiativei lansate de universitarii suceveni Viorel Guliciuc si Emilia Guliciuc, alaturi de Nikolay Omelcenko, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Sociale de la Universitatea din Volgograd, s-a afirmat cea mai noua directie a filosofiei actuale - Filosofia Diversitatii.

Īn ce priveste prezenta internationala - din ce īn ce mai activa, mai consistenta - a membrilor Catedrei de Filosofie, Stiinte Socio-Umane si Pedagogice din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, ea este ilustrata de participarea, īn perioada 17-19 noiembrie a.c., a nu mai putin de 6 universitari suceveni la Congresul International de Filosofie, desfasurat la Braga (nordul Portugaliei, īn apropiere de Porto), eveniment despre care romānii de pretutindeni au putut afla prin intermediul agentiei Romanian Global News.

Desfasurat sub genericul Persoana si Societate - ne-a informat prof. univ. dr. Viorel Guliciuc - Congresul a fost organizat de Facultatea de Filosofie din Braga, de Universitatea Catolica Portugheza si de Revista Portugheza de Filosofie. "El a continuat traditia inaugurata de Primul Congres National de Filosofie din 1955 si pe aceea a Congresului Luso-Brazilian de Filosofie din 1981 si a celebrat 100 de ani de la nasterea lui Emmanuel Mounier, Jean-Paul Sartre si Emmanuel Levinas, 150 de ani de la moartea lui Kierkegaard si 50 de ani de la moartea lui Pierre Teilhard de Chardin si a lui Albert Einstein. La lucrari au participat 300 de cercetatori din 35 de tari ale lumii", ne-a precizat universitarul sucevean. Delegatia de la Universitatea "Stefan cel Mare" a fost atat de consistenta, ni s-a mai specificat, "īncāt prof. univ. dr. Joao Vila-Cha, presedinte al comitetului de organizare si editor al Revistei Portugheze de Filosofie, a tinut, īn deschiderea Congresului, sa le multumeasca īn mod deosebit colegilor de la Universitatea din Suceava. De altfel, urarea de bun venit a fost facuta si pe bannerul Congresului, si pe coperta interioara a volumului cuprinzānd rezumatele lucrarilor acceptate si īn limba romāna".

Īn prima zi a manifestarii stiintifice, a fost vernisata, pentru a celebra cea de-a V-a Zi Mondiala a Filosofiei sub egida UNESCO, o expozitie de arta filosofica, sub semnatura universitarului sucevean Viorel Guliciuc (arta fractala) si a unui coleg portughez (arta moderna).
Amfitrioni a fost excelenta sa, īnsarcinatul cu afaceri ad interim la Ambasada Romāniei din Portugalia, dl Raul Radoi si prof. univ. dr. Joao Vila-Cha. Evenimentul s-a bucurat de mediatizare īn presa locala ("Diario de Minho", ziar regional).
Mai mult decāt atāt, imagistica Congresului a avut la baza lucrari ale lui Viorel Guliciuc, iar volumul cu lucrarile accepate spre publicare va avea pe coperta sa de asemenea o lucrare semnata ViGuera (pseudonimul cu care universitarul se īnfatiseaza publicului de arta).


Nu īn ultimul rānd, va informam ca initiatorii Filosofiei Diversitatii le-au propus participantilor la Congres o dezbatere pe tema locului si rolului Diversitatii īn Epoca Globalizarii, iar tema este promovata de organizatorii Congresului īn acelasi volum de rezumate. "Ideea a coagulat īn jurul universitarilor suceveni colegi din alte spatii geografico-culturale si are sanse mari de a se concretiza īn proiecte de colaborare de interes global. De altfel, libertatea de gāndire si expresie, ca manifestare a diversitatii, a fost tema centrala a Congresului, cu accent pe perspectiva crestina asupra omului si a societatii", ne-a spus prof. univ. dr. Viorel Guliciuc.


CONGRESUL INTERNATIONAL DE FILOZOFIE DIN PORTUGALIA,
UN CONGRES "LA CARE S-A NASCUT FILOZOFIA DIVERSITATII"
Monitorul de Suceava
25-11-2005


Un grup alcatuit din 6 universitari suceveni de la Catedra de Filozofie si Stiinte Socio-Umane a Universitatii "Stefan cel Mare" a participat la Congresul International de Filozofie care a avut loc, īn intervalul 17-19 noiembrie a.c., īn orasul Braga din Portugalia. Manifestarea, organizata sub genericul "Perspective asupra sec. XXI Persoana si societate", gazduita de Facultatea de Filozofie a Universitatii Catolice Portugheze din cel de-al treilea oras lusitan (dupa Lisabona si Porto), s-a desfasurat sub semnul unei triple aniversari (Ziua mondiala a Filozofiei -17 noiembrie, īmplinirea a 60 de ani de la aparitia "Revistei Portugheze de Filozofie" si a 50 de ani de la organizarea primului Congres International de Filozofie) si a reunit un numar de cca. 300 de participanti din 35 de tari ale lumii.

"Manifestul Filozofiei Diversitatii"

Asa cum a subliniat unul dintre participantii la congres, prof. univ.dr. Viorel Guliciuc, universitarii suceveni au fost invitati nominal īn urma verificarii si acceptarii lucrarilor trimise de catre un Consiliu Stiintific alcatuit din reprezentanti ai mai multor universitati portugheze.
De remarcat este faptul ca Romānia a fost reprezentata de universitatile "Stefan cel Mare" din Suceava (6 participanti) si "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (un participant).
Īn programul manifestarii, care a cuprins conferinte plenare (la care au fost invitate mari personalitati ale filozofiei religiei si eticii) si sectiuni tematice paralele, universitarii suceveni au avut o contributie substantiala .....
Īn cadrul congresului, care l-a avut ca principal organizator pe distinsul profesor Joao J. Vila-Cha, preot catolic si personalitate marcanta a filozofiei contemporane - Viorel si Emilia Guliciuc au avut responsabilitatea de a conduce cīte o sectiune tematica.
Ceea ce se cuvine subliniat este faptul ca, prin prezenta suceveana, pe panoul pentru schimburi de idei a aparut manifestul unei nou filozofii. "Manifestul Fiolozofiei Diversitatii", care a fost lansat cu acest prilej, a provocat foarte multe discutii.
Documentul, care-i are ca autori pe Nikolay Omelchenko, decanul Facultatii de Filozofie si Stiinte Sociale Aplicate din cadrul Universitatii de Stat din Volgograd, membru al Academiei de Stiinte Sociale si Politice din Rusia (pe care l-am cunoscut īn aceasta vara la Suceava, cīnd a venit pentru prima oara īn Romānia, si care mi-a acordat un interviu ) si Viorel Guliciuc, s-a configurat īn dialogul si schimbul de idei pe care l-au avut īmpreuna.
Provocarea a fost extrem de bine primita si apreciata de cei prezenti, īn mod deosebit de catre profesorul Joao J. Vila-Cha. "Se poate spune ca la acest congres - a precizat Viorel Guliciuc - s-a nascut Filozofia Diversitatii".

"Culoarea filozofiei"

Dar nu numai "Manifestul Filozofiei Diversitatii" a constituit un moment inedit īn desfasurarea manifestarii. Viorel Guliciuc, care este unul dintre exponentii artei fractale din Romānia, a expus cu acest prilej cīteva din lucrarile sale īntr-o expozitie īn care sub genericul "Philosophical Azulejo" (care-ar putea fi tradus prin "Culoarera filozofiei") i s-a alaturat cu un grupaj de picturi īn ulei portughezul Paulo Alexandre de Castro. Constatarea autorului a fost ca arta fractala a fost perceputa de cea mai mare parte a participantilor la congres ca o noutate absoluta. Ca si la precedentele sale manifestari expozitionale, Viorel Guliciuc nu si-a pus titluri la lucrari. "Consider ca este dreptul fundamental al fiecarui privitor sa īnteleaga ce vrea din lucrarile mele", mi-a spus el. De fapt, asa cum declara el la o expozitie anterioara, lucrarile de arta fractala (pe care le semneaza cu pseudonimul artistic ViGuera) sīnt niste "obiecte de privit". "Esentialul - sublinia el īntr-un interviu pe care mi l-a acordat la prima sa expozitie personala organizata īn anul 2003 la Suceava - este ca sufletul sa se linisteasca si mintea sa se elibereze pentru ca mintile ca si parasutele functioneaza numai cīnd sīnt deschise". Īn acest sens arta fractala corespunde pe deplin Filozofiei Diversitatii īntrucīt interpretarea imaginilor tine de libertatea fiecarui privitor. Una din imaginile fractale ale lui Viorel Guliciuc a fost acceptata de Consiliul Stiintific care a verificat lucrarile participantilor la congres pentru a ilustra coperta volumului tiparit cu rezumatele comunicarilor sustinute, volum īn care, pe pagina de deschidere, apare īntre urarile de bun venit si cea īn limba romāna (la fel ca si pe afisul manifestarii). De fapt un alt volum, care se afla īn pregatire, care va cuprinde lucrarile in extenso ale tuturor participantilor, va fi ilustrat tot cu o imagine fractala realizata de Viorel Guliciuc. Expozitia a fost onorata cu prezenta de īnsarcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Romāniei la Lisabona, Raul Radoi care, asa cum spune Viorel Guliciuc, "a dat astfel un semnal foarte puternic ca diplomatia romāneasca stie sa marcheze un eveniment important".


Manifestarea, pe care Viorel Guliciuc a apreciato ca fiind "o alternativa crestina la Congresul Mondial de Filozofie din Turcia", a reprezentat pentru delegatia universitarilor suceveni (care-si exprima gratitudinea fata de oamenii de suflet care i-au ajutat prin sponsorizari sa participe) "o deschidere catre spatiul filozofiilor religiei, catre spatiul iberic īn sens extins, catre dialogul dintre filozofiile cu identitate clar afirmata si filozofiile nationale". O deschidere care va fi fructificata īntrucīt s-au conturat deja perspective de colaborare īntre Catedra de Filozofie a Universitatii "Stefan cel Mare" si catedrele similare ale unor universitati din Portugalia, Nigeria, India si China.

[ Back ]
Copyright © Viorel Guliciuc E-mail : Design by ViGuera