Romanian
Fractal
Art
Gallery
About Exhibits Prices Slideshow
Language:

    Gallery:    
April 27, 2006, "Elena Greculesei" Hall, Bucovina Library, Suceava
- FRACTAL UNIVERSES, 21 artworks, interactive blitz exhibitORIGINAL "BLITZ" FRACTAL LA BIBLIOTECA BUCOVINEI "I.G. SBIERA"
Monitorul de Suceava
29-04-2006


Sala de Arta "Elena Greculesi" a Bibliotecii Bucovinei "I.G. Sbiera" a gazduit joi dupa-amiaza, numai pentru doua ore si jumatate, expozitia "blitz" a artistului fractalist Viorel Guliciuc.
Cele 21 de lucrari realizate cu ajutorul calculatorului, pe care autorul le considera, ca si pe cele din seriile anterioare, "obiecte de privit", au fost grupate de lectorul univ.dr. Sabina Fînaru, cea care si-a asumat decriptarea imaginilor (carora le-a dat si nume întrucât Viorel Guliciuc le inventariaza doar prin coduri sau numere nedorind sa oblige privitorul la un anume tip de lectura) despre care criticul de arta Valentin Ciuca spunea ca sunt "ipoteza unei realitati la care nu putem avea acces cu mijloace fizice de perceptie, ci doar prin intermediul tehnologiei", în patru secvente vizuale: metafore ale redescoperirii omului si sensibilitatilor sale artistice ("Geneza", "Roata", "Anamneza"), reprezentari tulburatoare ale istoriei si traditiilor ("Evolutie", "Gotic", "Regele"), explorari ale spatiilor extramundane si supratemporale ("Odin", "Timpul", "Cosmica") si desprinderea de concret a fiintei umane prin transgresarea simturilor ("Gânditorul", "Interstitii").
Printr-un mod de etalare original (lucrarile au fost asezate pe scaune ca si cum ar fi avut statut de persoane - Viorel Guliciuc a subliniat faptul ca lucrarile "sunt facute de un om pentru oameni" - iar pe masura ce locurile se ocupau se "înfrateau" cu cei care se asezau si deveneau "obiecte de privit" în bratele acestora) s-a configurat un scenariu vizual care a conferit o dimensiune aparte manifestarii.
"Reprezentari plastice ale gândirii speculative", imaginile fractale ale "matemaestrului ViGuera", cum l-a numit cândva pe artistul fractalist prof. Gheorghe A.M. Ciobanu, au fost oferite spre vânzare urmând ca banii sa fie trimisi pentru ajutorarea celor care au de suferit din pricina inundatiilor.


Saptamana Nationala a Bibliotecii
POEZIE, ARTA FRACTALA SI MUZICA USOARA LA BIBLIOTECA BUCOVINEI "I.G. SBIERA"
Monitorul de Suceava
Sambata, 22 Aprilie 2006


Intrucat manifestarile din intreaga tara dedicate Saptamanii Nationale a Bibliotecii au fost amanate pentru saptamana 24 - 29 aprilie a.c., din pricina ca Ziua Bibliotecarului din Romania, 23 aprilie (zi care, prin decizia Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, s-a adaugat din anul 1998 Zilei mondiale a cartii si a drepturilor de autor - care, la initiativa UNESCO, se sarbatoreste, din doi in doi ani, incepand cu anul 1995), este prima zi a Sfintelor Sarbatori de Pasti, Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera si-a stabilit urmatorul program: Marti, 25 aprilie (cu mentiunea ca toate actiunile saptamanii se vor desfasura incepand cu ora 12,30 in Sala de Arta "Elena Greculesi") sub genericul "Biblioteca in lume" va avea loc o intalnire cu d-na Mura Ghosh, reprezentanta Bibliotecii Universitatii din Londra, care va vorbi despre institutia bibliotecii si va purta un dialog cu publicul cititor si cu bibliotecarii suceveni. Intalnirea se va incheia cu un recital de poezie Andreea Velea intitulat "Incepi sa te miri, incepi sa crezi". Miercuri, 26 aprilie, un alt recital de poezie va fi sustinut de poeta Angela Furtuna (lirica feminina francofona contemporana - Marlena Braester, Ruxandra Cesereanu, Luiza Palanciuc).Ziua de joi este dedicata artelor vizuale: sub genericul "Universuri fractale" ne vom intalni cu o noua serie de lucrari (prezentate de Sabina Fanaru) realizate cu ajutorul calculatorului de universitarul sucevean Viorel Guliciuc (ViGuera).
Vineri va fi ziua "Acordurilor de primavara", un recital de muzica usoara sustinut de Camelia Popescu, eleva la Liceul de Arta "Ciprian Porumbescu". O saptamana bogata in actiuni "care are ca scop - asa cum a spus directorul Gabriel Carabus - cresterea vizibilitatii institutiei bibliotecii in cadrul comunitatii sucevene".


UNIVERSURI FRACTALE
Crai Nou
28 aprilie 2006
CIND CARITATEA ESTE O VIRTUTE A ARTISTULUI IN CETATE
Evenimentul
03-06-2006


Organizata recent de catre Biblioteca Bucovinei "I.G.Sbiera" Suceava, care s-a implicat adesea în activitati ce sporesc si constiinta cetateneasca a sucevenilor, expozitia "Universuri fractale" a universitarului sucevean Viorel Guliciuc a fost urmata de itemii lucrativi (pictorul a vîndut cu succes multe din lucrarile expuse) si, respectiv, ai implicarii artistului în fapte caritabile: astfel, acesta a donat 5 milioane de lei din încasari sinistratilor din sudul României.
Dincolo de functia sa estetica, arta poate fi o terapeuta, o vindecatoare miraculoasa a suferintelor umane, precum si o cale de redescoperire a solidaritatii si a omeniei. Pentru artistul Viorel Guliciuc arta trebuie sa existe si pentru cei loviti de destin. (R.U.)


[ Back ]
Copyright © Viorel Guliciuc E-mail : Design by ViGuera