Romanian
Fractal
Art
Gallery
About Exhibits Prices Slideshow
Language:

    Gallery:    
December 14, 2002, "Stefan cel Mare" Univ., Suceava
- FRACTALIA, 35 artworks
ARTA FRACTALILOR
Crai Nou
4 ianuarie 2003


Într-o definitie aproximativa, fractalii înseamna niste formule si ecuatii matematice care pot genera forme grafico-geometrice aleatorii, cu efecte vizuale imprevizibile. Dincolo însa de frontierele stiintelor exacte, numerosi artisti din lumea întreaga au fructificat, în ultimii 15 ani, virtutile expresive ale acestei "arte pe computer".
În expozitia intitulata "Fractalia", recent deschisa în foaierul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava, conferentiarul universitar Viorel Guliciuc (care preda filozofie si stiintele comunicarii) ne demonstreaza în cele peste 30 de lucrari, format mare, ca arta fractalilor este inepuizabila. Plecând de la o serie de formule fractalice predefinite de un program special (Fractal Explorer) si "ajustând" unele traiectorii, modificând dinamic parametrii matematici în functie de inspiratie si intuitie artistica, autorul reuseste sa produca imagini miraculoase, cu stranii si exotice forme în expansiune cromatica de milioane de nuante, de un rafinament artistic rar întâlnit.
E adevarat ca impulsul si executia tehnica sunt asigurate de program si de puterea computerului (în final, intervine reproducerea tipografica de înalta rezolutie), dar orientarea calculului matematic si prefigurarea imaginii sunt date numai de artist iar configuratia rezultata este irepetabila. În acest mod, somptuoasele broderii imaginare ale lui V. Guliciuc, acele spatii ale visului de o perfecta simetrie sau, dimpotriva, cu devieri de la axa a unor cantitati numerice si nuclee generative fascineaza prin spectacolul voluptos al culorilor, încânta prin geometria melodica a celor mai fantastice expresii grafice. Dincolo de efectul pur decorativ, de o rara frumusete, trebuie de retinut ca lucrarile lui V. Guliciuc transmit o tulburatoare efuziune poetica, gratioase aluzii la arhetipuri si simboluri perene (lumina, samânta, germinatia, figurile mitice, arhitecturile cosmice, inflorescentele vegetale etc.), unele cu trimiteri transparente la realitatea exterioara.

Daca muzica ar putea fi imaginata, atunci lucrarile lui V.G. ar constitui imaginea materiala a muzicii !

[ Back ]
Copyright © Viorel Guliciuc E-mail : Design by ViGuera