Romanian
Fractal
Art
Gallery
About Exhibits Prices Slideshow
Language:

    Gallery:    
May 28, 2003, National Museum of Bucovina, Suceava
- AMPRENTS OF DREAMS, 66 artworks
UN CERTIFICAT DE NASTERE APLAUDAT
VIOREL GULICIUC - VIGUERA: (DIN NOU) ARTA FRACTALA
Nordlitera
Marti, Iunie 03 @ 12:09:59 EEST


Rândurile de fata - care s-ar putea numi tot atât de bine "Socul ViGuera" sau "Cu mintea ca o parasuta deschisa" (în sensul cerut de autor, de a-i vizita expozitia cu mintea ca o parasuta deschisa, adica în stare de functionare) - intentioneaza sa consemneze un eveniment, al vernisajului la "Amprente de vis", semnate ViGuera, anuntând de pe acum cititorii ca expozitia, reunind 66 de lucrari de arta fractala, se va bucura în curând, aici, de o cronica a cunoscutului critic de arta Valentin Ciuca.
(Doina Cernica)

Prezent la deschidere (vom tine cont si de remarca dnei Alexandrina Ignat, ca nu lipseste la nici un vernisaj la care vine dl Valentin Ciuca, dar vom lua în considerare si numarul mare de universitari suceveni, colegi ai conf. univ. dr. Viorel Guliciuc - ViGuera, de pictori, scriitori, de oameni de cultura în general - pentru a nota publicul numeros, în ciuda amiezii toride a unei zile de miercuri), dl Valentin Ciuca si-a marturisit interesul si aprecierea pentru "aceste mici cosmosuri închegate în sine", pentru "aceasta expozitie neîndoielnic moderna". Apelând la planse, la cunostintele de matematica ale celor prezenti, dl Catalin Tigaeru a încercat o prima schita de curs despre "fractal", necesara pentru pasul nostru împreuna în "domeniul de pionierat" pomenit de cel care a facut oficiile de gazda, la Muzeul de Istorie din Suceava, dl George Ostafi. Sa mai notam destainuirea autorului, ca totul a pornit de la o joaca si ca s-a speriat când lucrurile au devenit serioase, stare în care se afla (desi nu se vedea) si la vernisaj, o confesiune din public - Chiar daca nu pot sa spun de ce, lucrarile mi-au placut - si sa încheiem, sub arcada îndemnului vizitarii expozitiei, fiindca merita, merita!, cu aplauzele care, la sugestia dlui Valentin Ciuca, au semnat certificatul de nastere al artistului sucevean ViGuera.


DUPA EXPOZITIA LUI VIOREL GULICIUC - VIGUERA : ARTA FRACTALA
Nordlitera
Marti, Iunie 17 @ 12:33:44 EEST


Spre a nu amplifica excesiv curiozitatea dumneavoastra privind acest titlu, trebuie sa spun ca arta fractala este, în fapt, arta realizata prin mijlocirea calculatorului. Era imposibil ca asemenea minune tehnologica sa nu-si bage coada si în domeniul atât de sensibil al frumosului. Si o face, va asigur, cu rezultate ce-i bucura pe unii, si-i mânie pe altii. Stim, desigur, ca orice idee noua debuteaza cu o prejudecata si sfârseste ca o banalitate. Deocamdata, în buna masura, prejudecata...

Cum, se vor întreba mefientii, dispare pictura, grafica, arta vizuala în general si în locul ei se va instala matematicianul si operatorul de PC? Cu siguranta nu, dar trebuie sa nu respingem, din start, asemenea proiecte si sa vedem mai degraba cam ce este si ce vrea arta fractala. Ce este, am spus: arta realizata prin mijlocirea calculatorului, ale carui performante sunt departe de a fi epuizate. Matematicienii, între ei si celebrul Cantor, au imaginat modele numerice în sistem binar, trinar, au stabilit relatii între asemenea modele, au fractionat si au asociat analiza liniei, planului, volumului cu imagini izvorâte din nesfârsitele combinatii. Ceea ce rezulta este, practic, o infinitate de relatii formal-cromatice cu un incitant efect decorativ. Numai pentru o singura imagine exista aproape opt sute de variante de culoare. De ce alegem o varianta dintre atâtea propuse poate raspunde doar cel care, în fata calculatorului, simte nevoia unei exprimari subiective. Aici intervine "creatia", nevoia de a se exterioriza un sentiment sau doar un capriciu de moment. Prin sugestia formei, inexistenta în concretul tangibil, rational, asemenea compozitii devin posibile în spatiul extrasenzorial. Practic, se produce un proces de recuperare a unor imagini dintr-un trecut neconsumat, dar potential. În fata calculatorului, sedus de fantezia tehnica a aparatului, privitorul-operator îsi reaminteste imagini pe care nu le-a vazut niciodata. Dincolo de logica aristotelica se insinu-eaza o realitate paralela, insesizabila de catre limitatele noastre organe de simt. Chiar imaginatia se poate bloca în fata unei asemenea oferte, deconcertanta prin abundenta si incitanta prin expresie. Cu necesara prudenta, voi spune ca expozitia lui Viorel Guliciuc, artist stânjenitor pentru confratii de-acum clasicizati prin instrumentarul milenar al artei lor, trebuie sa genereze frisoane comoditatii noastre perceptive si sa ne puna în situatia de a reflecta. Încotro arta de mâine? Nu cumva e întelept sa o luam în serios ca pe o tentanta propunere, mai ales ca impactul acestor tablouri e direct si nu ne lasa indiferenti? E sigur ca nu o putem ignora si valoarea ei decorativa nu poate fi refuzata.
Viorel Guliciuc a expus peste saptezeci de opere la Muzeul din Suceava. O nota buna pentru muzeu a carui deschidere spre miscarea vie a artei a permis o expozitie de-a dreptul insur-genta. Publicul a reactionat bine, adica pasnic si nu putini au zabovit spre a obtine detalii de la expozant si de la matematicianul ce i-a asigurat o inteligenta consultanta. Cei mai multi au aderat spontan, fara pretentia de a identifica anecdotica, trama compoziti-ilor, multumiti de sugestiile critice cu privire la valoarea decorativa a acestor lucrari. Important ramâne faptul ca dialogul vizual exista si ca reactia determina reflectia. Unele imagini, de o policromie când vivace si contrastanta, când grava si armonioasa, declanseaza conexiuni imediate. Una seamana cu un peisaj sideral, galactic, alta cu un cadru filmat în abisurile oceanului planetar, altele cu fantastice orizonturi înca neexplorate. Filosoful Viorel Guliciuc relateaza pasionat aventura în lumea formelor si culorilor, iar culturalitatea lui ne înlesneste, concomitent, spaime si bucurii frenetice. Pentru el, arta nu este altceva decât o nesfârsita ipoteza a carei demonstratie ne chinuim de mii si mii de ani sa o facem credibila...
(Valentin Ciuca)

[ Back ]
Copyright © Viorel Guliciuc E-mail : Design by ViGuera