Romanian
Fractal
Art
Gallery
About Exhibits Prices Slideshow
Language:

    Gallery:    
July 10, 2006, S.D.H.R. Conference, Mu'tah University, Karak
- COLORS OF PEACE, 37 artworks


VIGUERA IN IORDANIA
"CULORI SI PACE", UN MESAJ VIZUAL ROMANESC IN ORIENTUL MIJLOCIU
Monitorul de Suceava
18-07-2006
(fragmente)


Universitarii suceveni Viorel si Emilia Guliciuc au participat recent, în intervalul 10-12 iulie a.c., la conferinta internationala cu tema Security, Democracy & Human Rights (Securitate, Democratie si Drepturile Omului) care s-a desfasurat la Universitatea Mu'tah din Karakh, Iordania, conferinta organizata sub înaltul patronaj al Majestatii Sale Printul hasemit Faisal.
Prezenta universitarilor suceveni la aceasta conferinta s-a datorat unei relatii speciale cu prof. univ. Diab Al-Badayneh, decanul cu cercetarea stiintifica din cadrul universitatii Mu'tah, o personalitate a culturii iordaniene.
La manifestarea la care s-au înregistrat cca. 50 de state participante, Viorel Guliciuc (a carui comunicare s-a axat pe filozofia diversitatii propunând introducerea, printre drepturile fundamentale ale omului, dreptul la diferenta, dreptul la identitate proprie) a prezentat si o expozitie de arta fractala cu genericul Culori si pace. Expozitia-blitz, care a durat doar câteva ore, a fost perceputa prin nonfigurativitatea ei (arta islamica este reticenta la reprezentarea figurii umane) ca un omagiu adus culturii Orientului Mijlociu.
O dovada ca arta fractala s-a bucurat de aprecierea organizatorilor a fost chiar faptul ca cele 16 lucrari au fost acceptate si panotate în imediata apropiere a unei expozitii fotografice cu imagini de la actiunile de binefacere ale printului Faisal.
La cererea expresa a organizatorilor, 3 lucrari au ramas la Universitatea Mu'tah, iar una a fost transmisa prin reprezentantul Casei Regale Printului Faisal.
De asemenea, doua lucrari semnate de ViGuera (Viorel Guliciuc) vor completa de-acum colectia Ambasadei României din Amman, fiind oferite de autor ambasadorului Radu Onofrei, care a participat la vernisaj.


DE LA CULTURA DIGITALA
LA PROBLEMELE SECURITATII, DEMOCRATIEI SI DREPTURILOR OMULUI
Nordlitera
Marti, Iulie 18 @ 09:47:38 EEST


Universitarii suceveni Emilia si Viorel Guliciuc sunt din ce în ce mai prezenti la diverse manifestari stiintifice internationale prestigioase.
La invitatia organizatorilor, aproape de fiecare data, sunt organizate si mini-galerii / blitz galerii de arta fractala semnate ViGuera.
În ultima perioada, nu mai putin de patru dintre lucrarile celor doi cercetatori au fost acceptate spre prezentare de catre comitetele stiintifice ale unor conferinte internationale.
Din pacate, în ciuda generozitatii sponsorilor, la doua dintre ele nu au putut participa: conferinta internationala MBR 06, pe teme de IT, robotica si inteligenta arftificiala, organizata de Universitatea Sun Yat-sen, din Guanghzou (Canton), China, precum si a 3-a Conferinta Mondiala de Metafizica, organizata de Fondazione Idente, la Roma.
Din fericire, cei doi universitari suceveni au putut participa la alte doua manifestari stiintifice de exceptie, cu certe implicatii politice.

Prima este conferinta internationala O calatorie în mostenirea culturala digitala europeana. A colecta, a conecta si a conserva ? = An Expedition to European Digital Cultural Heritage. Collecting, Conecting - and Conserving? desfasurata în perioada 21-22 iunie a.c. sub înaltul patronaj al Uniunii Europene, la Universitatea din Salzburg, în celebrul edificiu Residenz zu Salzburg.
Printre personalitatile politice si culturale participante trebuie amintite: Horst Forster (Comisia Europeana, Directoratul Societate Informationala si Media), Jean-Noël Jeanneney (Biblioteca Nationata a Frantei), Rüdiger Wischenbart (Content and Consulting, AT).
România a fost reprezentata de prof. univ. dr. Emilia Guliciuc si prof. univ. dr. Viorel Guliciuc, de la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, precum si de alti trei participanti ...
Universitarii suceveni au prezentat, într-o sesiune speciala de postere, proiectul EUPHIDAS = European Philosophical Databases (2) / Sistemul european de baze de date cu continut filosofic, prezent pe site-ul Conferintei...
EUPHIDAS e un proiect ce depaseste cadrul unei biblioteci digitale sau al unui muzeu virtual.
El a fost prezentat la mai multe congrese si conferinte internationale (2002 - ICTE 2002 - Badajoz, Spania; 2003 - ECAP 03 - Glasgow, Scotia; 2003 - al 21-lea Congres Mondial de Filosofie - Istanbul, Turcia; 2004 - Conferinta internationala despre Societatea Informationala - Kursk, Rusia).

Cea de-a doua manifestare stiintifica la care prof. univ. dr. Emilia Guliciuc si prof. univ. dr. Viorel Guliciuc au reprezentat România a fost Conferinta Internationala Securitate, Democratie si Drepturile Omului / Security, Democracy and Human Rights, organizata de Universitatea Mu'tah din Karak, Iordania, sub înaltul patronaj al Maiestatii Sale, Printul Hasemit Faisal, în perioada 10-12 iulie a.c.
La Conferinta s-au înscris cu lucrari mai mult de 250 de cercetatori din 50 de tari.
Numai o parte dintre ei au avut sansa de a ajunge sa îsi prezinte si sustina opiniile.
Participarea româneasca la Conferinta s-a datorat atât calitatii stiintifice a comunicarilor propuse, cât si relatiei cu totul speciale pe care profesorii Viorel si Emilia Guliciuc o au cu unul dintre principalii organizatori ai acesteia, profesorul Diab al-Badayneh, Decanul pentru cercetarea stiintifica din Universitatea Mu'tah (= cancelarul acesteia).
De aceea, se poate spune ca Emila Guliciuc (Globalizare versus identitate nationala ? / Globalization versus National Identity?) si Viorel Guliciuc (Globalizare prin diversitate / Globalization through Diversity) i-au reprezentat si pe ceilalti cercetatori din România: prof. univ. dr. Sorin-Tudor Maxim ; lector univ. drd. Elena Maxim; conf. univ. dr. Viorel Chirita; lector univ. dr. Daniela Jeder; lector univ. dr. Dan Ioan Dascalu; conf. univ. dr. Mirela Arsith; assist. univ. drd. Camelia Cmeciu; asist. univ. drd. Roxana-Ema Guliciuc; student anul IV, Valeria-Alina Guliciuc; conf. univ. dr. Dorin Popa; asist univ. drd. Alina Popa; prof. univ. dr. Stefan Munteanu.
Prof. univ. dr. Viorel Guliciuc a condus una dintre sectiunile conferintei, alaturi de nume prestigioase ale cercetarii stiintifice mondiale dedicate problemelor securitatii, democratiei si drepturilor omului, precum: prof. Paul Friday (S.U.A); Clarke, B. Matthew (Australia); Yolanda Tsuda (Japonia); Siddharth Verma (India), Alhas Maicibi (Nigeria) s.a.
Impresia foarte buna pe care cei doi universitari suceveni au facut-o participantilor la Conferinta a fost accentuata de participarea presedintelui Universitatii Mu'tah, prof. univ. dr. Suliman Arabiat la sustinerea lucrarilor lor, precum si de acordarea distinctiei jubiliare / = plachetei jubiliare, prof. univ. dr. Viorel Guliciuc, ca reprezentant al României.

La deschiderea lucrarilor a fost prezent si excelenta sa, domnul ambasador Radu Onofrei, de la Ambasda României în Iordania. În vizita la ambasada tarii noastre la Amman, Emilia si Viorel Guliciuc au aflat despre activitatea cu totul exceptionala pe care o desfasoara personalul restrâns al ambasadei, pentru promovarea intereselor si a imaginii Romaniei în Iordania.
Ei s-au întâlnit cu domnul doctor Jamil Dawood si cu sotia sa Viorica Dawood, precum si cu prietena si colega de clasa a doamnei Emilia Guliciuc, doamna Georgeta Younes, adica membrii importanti ai Asocietiei Româncelor din Iordania. Asociatia amintita desfasoara o activitate extraordinara pentru promovarea culturii si a limbii române în Iordania, tara unde exista peste 2000 de românce casatorite cu iordanieni, unde exista mii de absolventi ai universitatilor românesti (unii dintre ei parlamentari).

Domnul ambasador Radu Onofrei a fost prezent, în calitate de co-amfitrion, printre oaspetii care au admirat lucrarile de arta digitala si fractala semnate de Viorel Guliciuc, sub genericul "Culori si pace. Un omagiu adus Culturii Orientului Mijlociu" / Colors and Peace.
Câteva dintre lucrarile artistului au ramas la Universitatea Mu'tah, la Casa Regala Hasemita, la Ambasada României la Amman, precum si la Asociatia Româncelor din Iordania.
Prezenta, pentru câteva ore, a artei fractale românesti, în zona în care au fost expuse imagini cu activitatea umanitara a Majestatii Sale Hasemite, Printul Faisal, într-un stat cu o cultura islamica deosebita, este un semn al caracterului evident evocativ si nu mimetic al artei digitale si fractale a lui ViGuera.


Universitarii suceveni le-au propus participantilor la conferinta, în spiritul filosofiei diversitatii (= ai universalitatii non-generice), ai carei co-promotori sunt, introducerea, printre drepturile fundamentale ale omului, a dreptului la diversitate / dreptului la diferenta.
Ideea a fost foarte bine receptata de participanti. Nu putini dintre ei au devenit prieteni ai României si ai Universitatii din Suceava.
Este de remarcat faptul ca prof. univ. dr. Viorel Guliciuc si prof. univ. dr. Emilia Guliciuc sunt implicati si în organizarea, anul acesta, sub auspiciile UNESCO, a celei de-a patra zile mondiale a filosofiei (la jumatatea lunii noiembrie - atât la Paris, cât si în România, precum si în organizarea celei de-a 4-a Conferinte Internationale "Fiinta Umana în Filosofia Contemporana" - Universitatea de Stat din Volgograd, noiembrie 2007.


[ Back ]
Copyright © Viorel Guliciuc E-mail : Design by ViGuera